Cermaq bygger postsmoltanlegg på Sørøya
Hva bygger Cermaq på Sørøya?
Alle våre sjø-anlegg ligger nord for Polarsirkelen, langs kysten i Nordland og Vest-Finnmark. Som del av vår langsiktige strategi er det viktig for oss å i stor grad være selvforsynt med smolt og å produsere smolt nært våre sjø-anlegg i Nordland og Vest-Finnmark. I dag har vi fire smoltanlegg i Nordland.
Vi bygger nå et nytt og moderne anlegg på Sørøya i Finnmark for produksjon av 12 millioner stor settefisk ("postsmolt") årlig. Anlegget vil benytte resirkuleringsteknologi (RAS) for å gjenbruke ca. 98-99 prosent av vannet.
Fakta om anlegget
- RAS-anlegg (resirkuleringsanlegg)
- ca. 12 millioner settefisk (smolt) i året
- Smoltstørrelser på ca. 200 - 400 gram, totalt ca. 3 200 tonn biomasse i året
- 22 500 m2
- Planlagt ferdigstilt i 2026
Ringvirkninger fra nytt postsmoltanlegg
- Det nye anlegget vil gi 24 nye helårs arbeidsplasser ved full drift, og dermed bli en stor og viktig arbeidsplass i regionen. Det vil også bli lærlingplasser på anlegget.
- I tillegg kommer arbeidsplassene som skapes i andre næringer som følge av ringvirkninger fra anlegget. Ett årsverk innen havbruk genererer ca. 3 årsverk i andre næringer.
- Anleggsperioden vil gi muligheter for lokalt næringsliv
- Anlegget vil øke etterspørselen etter høyteknologisk kompetanse betydelig
Hvorfor Veines i Hasvik kommune?
For å sikre optimale forhold for smolten/settefisken, er det viktig med:
- en god ferskvannskilde (rent vann i tilstrekkelige mengder)
- biologisk sikkerhet (mellom annet avstand til annen oppdrett, fiskeforedling, villaks), det vil si minimere sjansen for spredning av eksempelvis virus og bakterier til og fra anlegget
- infrastruktur; tilstrekkelig og egnet areal, god havn, kraftforsyning, vei- og flyforbindelser etc.
Vi undersøkte i forkant av oppstart mange potensielle lokasjoner i Vest-Finnmark, og endte opp med å velge Veines i Hasvik kommune på Sørøya som det beste alternativet.
Eggevassdraget vil bli benyttet som ferskvannskilde. i tillegg til at vannet har høy kvalitet, er vassdraget allerede regulert og benyttet til kraftproduksjon. Dette betyr at det er eksisterende infrastruktur som kan brukes, noe som minimerer behovet for nye inngrep i naturen rundt vassdraget. Etablering av ferskvannstilførsel til settefiskanlegget er utført i samarbeid med Hammerfest Energi, som drifter kraftproduksjon på stedet.
Hovedtrinn i prosjektet
Tomteforberedende arbeider pågikk fra juni 2023 til juni 2024 som inkluderte grunnarbeider, bygging av kai, legging av vannledninger med mer.
Sommeren 2024 startet bygging av selve anlegget med en mobilisering av personell, utstyr, brakkerigger, maskiner etc samtidig med betong- og rørarbeider.
Vi har mål om å ha anlegget tilstrekkelig ferdig for å kunne legge inn fiskerogn i utgangen av 2025. Likevel vil arbeidene pågå i ca 12 måneder til for ferdigstillelse av hele anlegget.